Visste du

I begynnelsen

Ducati grundades i Bologna 1926 av 3 bröder, Bruno, Marcello och Adriano Ducati. Det inte många vet är att Ducati började med att tillverka elektriska komponenter. Så småningom började företaget producera radioapparater, interntelefoner, kalkylatorer, elektriska rakapparater och kompaktkameror.


Andra världskriget

I samband med 2:a världskriget tvingades man dock lägga om produktionen till att tillverka produkter som kunde användas i kriget. Man hade vid den tiden ca 7000 anställda på Ducati. Den 12 oktober 1944 fick däremot produktionen abrupt slut. Med ca 700 bombflygplan av modellen B17 och B24 gick de alierade till anfall mot viktiga mål i hela Bologna-området, resultatet av detta blev bl a att hela fabriken i Borgo Panigale
totalförstördes.


Snabbt på banan igen

Lyckligtvis hade man varit smarta på Ducati och hunnit flytta några maskiner och utrustning som man trodde skulle bli användbara efter kriget. Redan på mässan i Milano 1946 visade man sin första ”nya” produkt, ”Cucciolo”, en 4-takts påhängsmotor på 48cc som enkelt kunde eftermonteras på en vanlig trampcykel. 1952 presenterades Ducatis första riktiga motorcykel ”Cruiser 175 cc” en futuristisk tvåhjuling med både elstart och automatisk växellåda.


Fabio Taglioni

Den 1 maj 1954 kom en man vid namn Fabio Taglioni till Ducati. Han var en en tekniklärare från Imola och kom att bli den mest betydelsefulla personen för företagets framtid och inriktning. Han var teknik- och designchef fram till 1989 och låg bakom många av Ducatis innovationer, bl a den ”desmodromiska ventilstyrningen” som varit ett signum för Ducatis motorcyklar sen dess. Vid Ducatis Grand Prix-debut i Hedemora den 14-15 juli 1956 ställde man upp med två tävlingsförare, italienaren Gianni Degli Antoni och svensken Olle Nygren. Inför 40.000 åskådare fick man en överlägsen dubbelseger med motorcykeln ”125 Desmo” och 3:an, på en MV Augusta, passerade mållinjen flera sekunder efter de båda Ducati-cyklarna. Detta var Ducatis start på något som blev en lång historia inom racing och som pågår för fullt än idag.

Senaste nytt

'